L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért

L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért

Fwis 2017
Fwis 2017
Fwis 2017
Fwis 2017

A L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért díjat, az első ilyen típusú programként, 1998-ban alapították abból a meggyőződésből, hogy a világnak szüksége van a tudományra, a tudománynak pedig szüksége van nőkre. A tudományos kutatás mindig is a vállalat DNS-ében volt, hiszen egy kutató, Eugen Schueller alapította 1909-ben. Ezért a program minden évben bátorítja és díjazza azokat a nőket a világ minden tájáról, akik felfedezéseikkel hozzájárultak a tudományos élet fejlődéséhez. A legtöbb országban a nők még mindig nagy mértékben alulreprezentáltak a tudományos munkakörökben, még jobban, mint más területeken. Természetesen a helyzet már javult az elmúlt években, de egy gimnazista lány még mindig harmadannyi eséllyel szerez később pHd-fokozatot valamilyen tudományos területen, mint egy gimnazista fiú. A L’Oréal Alapítvány megbízásából készült tanulmány eredményei alapján a berögzült társadalmi sztereotípiák miatt sok fiatal nő nem meri a tudományos pályát választani.

A L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért programja fontos része a jótékonysági munkának, amelyben a vállalat hisz és jó állampolgárként próbálja szorosan összekötni a csoport gazdasági növekedését az etikai alapelvekkel, valamint társadalmi felelősségvállalásra és tudatosságra hívja fel a figyelmet.

Hogy karrierjük különböző szintjein lehessen díjazni a kutatónőket, három programot hoztak létre:

1. L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj – Az úttörő, neves éves díjat öt vezető kutatónőnek, a világ minden kontinenséről egynek (Afrika és az Arab államok, Ázsia-Pacifikus térség, Európa, Latin-Amerika és Dél-Amerika) ítélik a tudományos területen elért eredményeiért. Minden évben több mint ezer tudóst kérnek fel, hogy javasoljanak kutatónőket, akik érdemesek a díj elnyerésére. Évente több mint 300 jelölés érkezik. A díjat öt, különböző kontinensről származó kutató hölgy nyeri el a független, nemzetközi zsűri döntése alapján, amelynek tagjai között három Nobel-díjas is van. 

2. UNESCO – L’Oréal International Rising Talent – Ez a díj a fiatal, tehetséges kutatónők támogatását célozza meg karrierútjukon, és különösen fontos az úton, amikor a nehézségek A L’Oréal leányvállalatok világszerte minden évben 236 ösztöndíjat biztosítanak a kutatónők számára. 2015-ben a program megalapította az International Rising Talent Grants díjat, amelyet évente 15 PhD tanulónak, illetve poszt-doktorandusznak ítélnek oda. A 236 helyi ösztöndíj nyertese közül a kiválasztottak további jutalomban és nemzetközi megjelenésben részesülnek.

3. L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért országos ösztöndíjak – a harmadik pillérprogramot a L’Oréal leányvállalatok szervezik a magyarországi UNESCO bizottság támogatásával, hogy fiatal kutatóknak segítsenek tudományos karrierjük folytatásában saját hazájukban. Fiatal nőként erős hatást tudnak gyakorolni és inspiráló példát mutatnak másoknak. Az ösztöndíjprogram által nyújtott lehetőségeken keresztül ezek a fiatal, tehetséges nők fejleszthetik képességeiket és a tudomány illetve a kutatói pálya nagyköveteivé válhatnak.

Magyarországon a program 2003 óta kerül megrendezésre, azóta összesen több mint 40 millió forinttal támogattuk a tudósnőket. Kutatási munkájukkal nevezhetnek a kutatónők – akik egyetemen tanítanak vagy a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben végeznek kutatómunkát – életkoruk szerin két kategóriában; 35 év alatt, illetve 45 év alatt. A nevezések a kutatási terület szerint is két kategóriában kerülnek elfogadásra: fizikai illetve anyagi tudományok.

Az ösztöndíjprogram fontos kitüntetés Magyarországon, mivel a felsőoktatásban a férfiak és nők aránya közel egyenlő, de az egyetem utáni években a nők száma drasztikusan lecsökken a tudományos életben. Megdöbbentő adat, de a magyar akadémikusok csupán 2%-a nő.

A program fővédnökséget a Magyar Tudományos Akadémia vállalta, a díjazottak személyéről pedig minden évben az alapítás óta változatlan szakmai zsűri dönt, melynek elnöke prof. Dr. Ádám Veronika orvos-biokémikus, az Akadémia rendes tagja. A zsűri tagjai: Prof. Dr Hunyady László, Prof. Dr. Kamarás Katalin és Prof. Dr. Perczel András - mindhárman akadémikusok.

A program történetében először, 2014-ben vehette át magyar kutatónő, Dr Czöndör Katalin posztdoktori neurobiológus a nemzetközi kutatói ösztöndíjat, méghozzá a párizsi Sorbonne Egyetemen. Ezután 2016-ban Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutatót, 2017-ben pedig Dr. Kóspál Ágnes csillagászt tüntették ki International Rising Talent díjjal.

Minden évben, a jelöltek és díjazottak világszerte élő példaként szolgálnak, hogy – minden akadály ellenére – a tehetség, szenvedély, elköteleződés és bátorság segítenek megváltoztatni a világot.