Tudjon meg többet a műanyag csomagolásra vonatkozó irányelvünkről

Mint azt bizonyára Önök is tudják, a műanyag hulladék az egyik legnagyobb probléma, amellyel szembe kell néznünk a környezetünkkel kapcsolatban. Vezető vállalatként hiszünk abban, hogy példát mutathatunk az iparban. További információért olvassa el, hogyan fejlesztjük termékeink csomagolását.i

Több mint 10 éve rendkívül elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés mellett. Ennek részeként amellett is elköteleztük magunkat, hogy csökkentjük a termékeink környezeti lábnyomát a csomagolásaink optimalizálásával. A műanyag közel 60%-át teszi ki azoknak az anyagoknak, amelyeket a termékeink csomagolásának előállításához felhasználunk. Ez a felhasznált mennyiség kevesebb mint 140 000 tonna műanyagot jelentett 2018-ban.

Hogyan optimalizáljuk a csomagolásainkat annak érdekében, hogy fenntarthatóbbak legyenek? Az alábbi, három lépésből álló stratégiát követjük.

  1. Tiszteletben tartjuk a fogyasztóink egészségét és biztonságát, valamint a biodiverzitást. A formulával közvetlenül érintkező csomagolóanyagaink 100%-a megfelel az élelmiszerminőségi előírásoknak. Egy úgynevezett zéró PVC irányelvet is követünk, ami azt jelenti, hogy nem használunk többé PVC-t a termékeink csomagolásában.
  2. Csökkentjük a csomagolások súlyát és méretét, vagy eltávolítjuk azt, és támogatjuk az újra- vagy utántölthető rendszereket, valamint a többadagos kiszereléseket az egyadagosak helyett.
  3. Egyes anyagokat kisebb környezeti terhelést jelentő anyagokra cserélünk. Támogatjuk a körkörös gazdaságot azáltal, hogy felhasználás után újrahasznosított (post-consumption recycled, PCR) anyagokat használunk, és újrahasznosításra ösztönözzük a fogyasztóinkat. Megújuló anyagokat, például biológiai forrásból származó műanyagokat is felhasználunk.

Ezek a lépések hozzásegítettek minket ahhoz, hogy elkerüljük 8 705 tonna nyersanyag felhasználását 2018-ban, ez az érték 2017-hez képest 19%-kal nőtt. Ez a fejlődés elsősorban annak az erőfeszítésnek köszönhető, hogy a csomagolásaink műanyag összetevőit újrahasznosított anyagokkal egészítjük ki (38%-os növekedés 2017-hez képest).

Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé az elkövetkező évekre: 2025-re a csomagolásainkban felhasznált műanyagok 50%-a újrahasznosított eredetű, vagy biológiai forrásból származó lesz. 2025-re a műanyag csomagolásaink 100%-a utántölthető, újratölthető, újrahasznosítható vagy komposztálható lesz. Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a fosszilis energia felhasználását, valamint elősegítik a körkörös gazdaság fejlődését is.

Hogy mindezt elérjük, számos szervezettel és vállalattal fogtunk össze, hogy kihasználhassuk az elérhető legjobb technológiák előnyeit, hogy segítsük őket még jobbak kifejlesztésében, és hogy széles körben tudjuk felhasználni ezeket a technológiákat: 

  • A L'Oréal például közös konzorciumot alapított a Carbios nevű céggel (amelyhez 2019 áprilisában a Nestlé Waters, a PepsiCo és a Suntory Beverage & Food Europe is csatlakozott), hogy ösztönözze az enzimatikus bio-újrahasznosítási technológia iparosítását. Ezenkívül be is fektettünk ebbe a technológiába azzal, hogy részesedést vásároltunk a Carbios tőkéjéből a BOLD-on (Business Opportunities for L’Oréal Development – Üzleti lehetőségek a L’Oréal fejlesztés számára) keresztül.
  • Partnerséget írtunk alá az Albea-val, hogy legyárthassuk az első, kartonpapír alapú kozmetikai tubust (2020-ban kerül bevezetésre). Ugyanebben a szellemben a L'Oréal úttörő tagja a Paper Bottle Companynek (PaBoCo), amely a világ első biológiai alapú és újrahasznosítható papír palackjának fejlesztésén dolgozik (2021-ben kerül bevezetésre). Ez a két újítás hatalmas áttörést jelent az ipar számára.
  • Partnerséget írtunk alá a LOOP® nevű vállalattal annak érdekében, hogy az újrahasznosításból kémiai depolimerizációval az élelmiszerminőségi előírásoknak megfelelő PET-et állíthassunk elő.
  • Partnerséget írtunk alá a PURECYCLE nevű vállalattal annak érdekében, hogy újrahasznosított, az élelmiszerminőségi előírásoknak megfelelő polipropilént (PP) állíthassunk elő
  • A L'Oréal tagja az Ellen MacArthur Alapítvány által vezetett „New Plastics Economy” (Az új műanyagok gazdasága) nevű kezdeményezésnek. A csoport aktívan részt vesz a műanyagok felhasználásával kapcsolatos munkában, és a kezdeményezés által kiadott globális kötelezettségvállalást is aláírta.
  • A Quantisszal együtt létrehoztuk a SPICE (Sustainable Packaging Initiative for CosmEtics – Fenntartható csomagolási kezdeményezés a kozmetika számára) nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy a piaci résztvevőket egy közös és erős módszerrel hozza közös nevezőre a kozmetikai termékek csomagolásának lábnyomát illetően.