A L’ORÉAL és a CARBIOS közös konzorcium alapításáról szóló megállapodást írt alá a műanyagok ipari méretű biológiai újrahasznosításáért
A Csoport

Carbios

Franciaország, Párizs, 2017. október 27. – (06:45 CEST) – A bioműanyag-gyártás úttörője, a CARBIOS (Euronext Growth Paris: ALCRB – ISIN: FR0011648716) és a világ vezető kozmetikai ipari vállalata, a L’ORÉAL örömmel jelenti be a műanyagok fenntartható életciklus-felügyeletére irányuló új partnerségét.

A körforgásos gazdaságot innovatív műanyag-újrahasznosítási megoldásokkal elkötelezetten támogató L’ORÉAL és CARBIOS most öt évre szóló konzorcium közös alapításáról írt alá megállapodást azzal a céllal, hogy a CARBIOS által tervezett és fejlesztett biológiai újrahasznosítási technológiát ipari méretekben is piacra vigye. A partnerséghez csatlakozhatnak más, a műanyagok új bio-újrahasznosítási megoldásainak kifejlesztésében érdekelt ágazatok, szakmák is.

A CARBIOS egy olyan enzimes bio-újrahasznosítási eljárást fejlesztett ki a műanyagok számára, amelynek során a polimereket lebontják az előállításukhoz eredetileg felhasznált alapösszetevőkre (monomerekre). Szétválasztást és tisztítást követően a monomereket az újrahasznosítási folyamat során bármilyen értékvesztés nélkül újra fel lehet használni szűz műanyagok előállításához. Ez a biológiai eljárás mellőzi a hagyományos újrahasznosítási technológiákban tapasztalható kötöttségeket, és az első lépést jelenti a műanyagok új életciklus-felügyeleti módszerének kidolgozása felé – a körforgásos gazdasággal összhangban.  

A L’ORÉAL és a konzorcium más gyártói is élvezni fogják majd a CARBIOS innovatív fejlesztésének előnyeit, és az elsők között lesznek, akik hozzájutnak majd az először elérhetővé váló tételekhez. A L’ORÉAL az új csomagolóanyagok tervezési fázisában fogja felhasználni ezt az új technológiát, ezzel is támogatva a körforgásos gazdaságot.  

A L’ORÉAL csomagolási és fejlesztési ágazatának alelnöke, Philippe THUVIEN hangsúlyozza, hogy „a L’ORÉAL már hosszú évek óta elkötelezett egy ambiciózus fenntartható csomagolási program mellett. Különböző termékeinkhez már jelenleg is akár 100%-ban újrahasznosított műanyagot használunk, de úgy döntöttünk, hogy tovább lépünk: a CARBIOS innovatív technológiájának segítségével a L’ORÉAL a bio-újrahasznosítást ipari méretekben is elérhetővé fogja tenni. Ez egy remek lehetőség a környezetvédelemre, a konzorcium ugyanis a körforgásos gazdaság előmozdítását is támogatja.”

Ahogy a CARBIOS elnök-vezérigazgatója, Jean-Claude LUMARET mondja: „Büszkék vagyunk arra, hogy a L’ORÉAL-lal közösen megalapíthattuk ezt a konzorciumot. A mi enzimes technológiánk vadonatúj megoldást biztosít a műanyagok teljesítményének és életciklusának optimalizálásához. A L’ORÉAL a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségével lendületet adhat az innovációnak, ezért a magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy a következő hónapokban más nemzetközi vállalatok is csatlakozni fognak a projekthez annak érdekében, hogy egy nagy lépést tehessünk a holnap műanyaggyártási módszereire történő átállás terén.”

 

A L’Oréalról:

A L’Oréal több mint 100 éve elkötelezett a szépség iránt. Egyedülálló nemzetközi portfoliójában 34 nemzetközi, sokszínű és egymást kiegészítő márka szerepel. A csoport 2016-ban 25,8 milliárd eurós forgalmat generált és 89,300 munkavállalót alkalmaz világszerte. A világ vezető kozmetikai vállalataként a L’Oréal minden disztribúciós szektorban jelen van: közönségpiac, drogériák, gyógyszertárak, fodrászszalonok, repülőtéri üzletek, illetve saját márkaboltok. Kutatás és fejlesztés, valamint egy 3870 főből álló elkötelezett kutatócsapat alkotják a L’Oréal stratégiájának szívét, azon dolgozva, hogy a világ minden táján kielégítsék a szépség iránti igényeket. A L’Oréal fenntarthatósági elköteleződése, a „Sharing Beauty With All” ambiciózus fenntartható fejlődési célokat tűz ki 2020-ig a Csoport teljes értékláncán keresztül. www.loreal.com

A Csoportra vonatkozó további információ: http://mediaroom.loreal.com/

A L’Oréal fenntartható csomagolással kapcsolatos intézkedéseire vonatkozó további információ: https://sharingbeautywithall.loreal.com/innovating/optimising-packaging

 

A CARBIOS-ról:

A CARBIOS egy környezetbarát zöldvegyipari vállalat, amely innovatív megoldásokat biztosít a gyártók előtt álló környezetvédelmi és fenntartható fejlesztési kérdésekre. 2011-es alapítása óta a vállalat két ipari méretű biológiai eljárást dolgozott ki a polimerek biológiai lebontására és újrahasznosítására. A célirányosan kiválasztott enzimek tulajdonságaira épülő páratlan újítások elősegítik a műanyagok és textíliák teljesítményének és életciklusának optimalizálását. A CARBIOS gazdasági növekedési modellje a termékek, enzimek, technológiák és biológiai eljárások közvetlen licencszerződések vagy közös vállalkozások révén történő ipari bevezetésére és értékesítésére épül azon területek legfontosabb szereplőinél, ahol majd a legnagyobb hasznukat veszik. Ennek érdekében 2016-ban a CARBIOS a Céréales Ingrédients, illetve a Bpifrance által működtetett SPI alap társulásával közös vállalkozást hozott létre CARIOLICE néven. A biológiailag lebontható és bioeredetű műanyagok gyártása során felhasznált enzimpelletek előállításával a CARBIOS által licencelt első technológiát ez a vállalat fogja először forgalomba hozni, amelyben a CARBIOS meghatározó részesedéssel bír. Alapítása óta a CARBIOS mögött áll az európai tőkepiac egyik szereplője, a Truffle Capital. A Bpifrance minősítése szerint a CARBIOS egy „innovatív vállalkozás”, ennek köszönhetően az innovációorientált kölcsönös befektetési alapok (FCPI-k) között szerepelhetnek a társaság részvényei. 

További tudnivalókért látogasson el a következő helyre: www.carbios.fr 

A CARBIOS benne lehet továbbá a KKV részvény-megtakarítási számlák (PEA-PME-k) körében is.