A bőrallergia és a szemirritáció vizsgálatához a L’Oréal által kifejlesztett két olyan új megoldást fogadott el az OECD*, amelyek kiválthatják az állatkísérleteket
A Csoport

alternatív tesztelési módszerek

Clichy, 2017. november 23. – Október 9-én az OECD* bejelentette, hogy elfogadta az U-SENS™ módszert (a lehetséges érzékenység előrejelzésére), illetve a HCE EIT** módszert (a vegyi anyagok által okozott lehetséges szemirritáció kimutatására). Mindkét módszer állatkísérletek helyett is alkalmazható. Az OECD elfogadásával lehetővé válik, hogy minden iparágban alkalmazzák a L’Oréal kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett két alternatív módszert.

„A bőr rekonstrukció és az alternatív módszerek terén negyven éve folyó kutatások most érnek be” – mondja Laurent ATTAL, a L'Oréal kutatásért és innovációért felelős ügyvezető alelnöke. „Ez egy nagy áttörés az állatkísérletek kiváltása terén.”

A fogyasztók biztonságának garantálása érdekében a kozmetikai ipar kötelessége biztosítani, hogy a késztermékben előforduló összetevőknek ne legyen semmilyen nemkívánatos, például bőrallergiás vagy szemirritációs hatása. Mivel 2013-ban az Unió betiltotta az állatkísérleteket, a potenciális mellékhatások előrejelzésének alternatív in vitro módszereit fejlesztették ki.

A bőrallergia a környezet, vegyi anyag vagy kozmetikai termék érzékenységet okozó anyagával való többszöri érintkezés után később jelentkező immunológiai reakció. Ez a reakció egy bonyolult mechanizmus eredménye, amely a bőr gyulladásos reakcióját váltja ki. A L'Oréal laboratóriumaiban kifejlesztett, a bőrallergia U-SENS™ módszerrel történő felderítése és előrejelzése olyan emberi sejteken végzett in vitro kísérleteken alapul, amelyek immunitás esetén speciális markert mutatnak. 2016-ban az EURL-ECVAM*** úgy ítélte meg, hogy a módszer hatékony és reprodukálható.

A szemirritáció jellemzője a szem szaruhártyáját vagy kötőhártyáját érintő azonnali, visszafordítható vagy visszafordíthatatlan reakció. Az ilyen reakció pirosodást vagy égő érzést eredményezhet. A szemirritáció értékeléséhez a L'Oréal kifejlesztett egy in vitro (szerves anyagban) rekonstruált, az emberi kötőhártya-hámszövet modelljén alapuló módszert, amely tökéletesen reprodukálja az ember szövettani és alaki tulajdonságait. A sejt életképességét egy speciális protokoll alkalmazásával mérik 3D-ben. Ezt a megalapozottnak és megfelelőnek tartott HCE EIT** módszert 2016-ban az EURL-ECVAM*** is elismerte és hitelesítette.

A L'Oréal kutatócsapatai által kifejlesztett két tudományos módszer segítségével még több és hatékonyabb alternatív értékelési módszert lehet kidolgozni, így nem lesz többé szükség állatkísérletekre.

Ez a két módszer szerepel már az OECD* 2017. évi vizsgálati iránymutatásaiban is (TG442E és TG492), ami nemzetközi elismerést jelent, de azt is, hogy a felügyeletek is elfogadják minden szakma esetében, ahol ilyen kísérleteket alkalmazhatnak.

*OECD: Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet

**HCE EIT: az emberi kötőhártya-hámszövet szemirritációs vizsgálata

***EURL-ECVAM: Állatkísérletek Alternatíváinak Uniós Referencialaboratóriuma