2017-ben is díjaztak egy magyar kutatónőt a L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért díjátadón
A Csoport

Dr. Kóspál Ágnes csillagász International Rising Talent díjat kapott Párizsban.

Fwis 2017 International Rising Talents

Párizs, 2017. március 23. - a L’Oréal Alapítvány idén 19. alkalommal rendezte meg a L’Oréal - UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadót, hogy megünnepeljék az 5 kiemelkedő kutatónőt és áttörő munkásságukat, valamint a 15 fiatal tehetséget- köztük Dr Kóspál Ágnes csillagászt, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársát.  

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát kutatja, amelyből többek között arra is következtethetünk, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotását ihletik, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését, és amelyekkel akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk. Ágnes, aki jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában dolgozik, kutatásaihoz főként az Atacama-sivatagban található ALMA rádiótávcső-rendszert használja.

Tekintse meg bemutatkozó kisfilmjét:

L'ORÉAL - UNESCO A NŐKÉRT ÉS A TUDOMÁNYÉRT 2017. ÉVI DÍJÁTADÓ

A L’Oréal Vállalati Alapítvány és az UNESCO 1998 óta elkötelezett a tudományos életben a nők mellett azért, hogy emelkedjen a tudományos kutatásban dolgozó nők száma. 150 évvel Marie Curie halála után a kutatóknak még mindig csak 28%-a* nő, a tudományos Nobel-díjaknak pedig csak 3%-át kapják nők. Éppen ezért, a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program már 19 éve azért dolgozik, hogy elismerje a nőket és melléjük álljon pályájuk legfontosabb pillanataiban. Indulása óta a program 115 országból már több mint 2700 fiatal nőt támogatott, és 97 díjazottat ünnepelt pályája csúcsán, köztük Elizabeth H. Blackburn és Ada Yonath professzort, akik azóta Nobel-díjasok lettek.

További információ a 2017-ben díjjal kitüntetett tudósnőkről ITT.

 

L’OREAL - UNESCO INTERNATIONAL RISING TALENTS 2017 (A JÖVŐ NEMZETKÖZI TEHETSÉGEI)

Pályájuk legfontosabb pillanatában melléjük állva, doktori disszertációjuk vagy posztdoktorális tanulmányaik során a program 2016-ban több mint 260 olyan fiatal tudósnőt támogatott, akik már „a holnap tudósai”. A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjat több mint 45 országban megrendezett nemzeti és regionális ünnepségek keretében adják át ezeknek a kutatónőknek. 2001 óta a L’Oréal Corporate Foundation és az UNESCO 115 országból már több mint 2700 fiatal nőt támogatott.

A nemzeti és regionális ösztöndíjasok közül minden évben a tizenöt legígéretesebb fiatal kutatónőt az International Rising Talents (nemzetközi feltörekvő tehetségek) díjjal is jutalmazzák. Ezek a tudósnők 2017. március 21-én egy díszvacsora keretében részesültek elismerésben.

 

További információk:

 

L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért program

www.forwomeninscience.com

 

*Az UNESCO 2030-ig szóló tudományos jelentése, 2015