L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért 2017. évi nemzetközi díjátadó
A Csoport

Párizs, 2017. március 8. – A nemzetközi nőnap alkalmából a L’Oréal Corporate Foundation (L’Oréal Vállalati Alapítvány) bejelentette, hogy 2017. március 23-án a nemzetközi tudományos élet képviselői azért fognak összegyűlni, hogy a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért 19. díjátadón megünnepeljék öt kivételesen tehetséges tudósnő forradalmi természettudományos felfedezését, rajtuk kívül pedig még 15 ígéretes fiatal kutató munkáját. A 150 éve született úttörő tudósnő, Marie Curie nyomdokain haladó tudósnők a maguk módján mind sokat tesznek azért, hogy jobbá tegyék a világot.

  • FWIS 2017 HU

  • FWIS 2017

  • FWIS 2017

  • FWIS 2017

  • FWIS 2017

2017. ÉVI DÍJAZOTTAK: A VILÁG ÉLVONALÁBAN

A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért 2017. évi díjátadón öt jeles tudósnő kiválóságát, kreativitását és zsenialitását ünnepelik. Március 23-án a párizsi La Maison de la Mutualité konferenciaközpontban mind az öt díjazott 100 000 euró összegű díjat vesz majd át a természettudomány, a kvantumfizika és az asztrofizika területén kifejtett tudományos munkássága elismeréseként.

Mivel a tudósnők elismerését a közvéleményben is tudatosítani kell, a L’Oréal Corporate Foundation és az UNESCO 2017. március 15-étől a JCDecaux és az Aéroports de Paris közreműködésével egyhetes retorikai képzést és nemzetközi tájékoztató kampányt rendez Párizs és Dubai repülőterén, ahol az öt díjazott arcképcsarnoka fogadja az utasokat.

Mivel a tudomány egyetemes, nagyon fontos a nemzetközi közönség megmozgatása, ezért a 2017. március 23-i ünnepség közvetítését idén először élőben láthatja a világ internetező közönsége a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért, az elle.fr és az UNESCO közösségi hálózatain. 2017. március 26-tól vasárnap esténként „Nők a tudományban” címmel exkluzív dokumentumsorozatot is sugároz a France 24.

AFRIKA ÉS ARAB EMIRÁTUSOK

Niveen M. KHASHAB professzor

A kémiatudományok docense a thuwali Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetemen (KAUST), SZAÚD-ARÁBIA

Olyan újszerű nanorészecskék tervezéséért, amelyek javíthatják a betegségek korai felismerését.

Az analitikai kémia területén kifejtett munkásságának eredményeként célzottabb és betegre szabottabb lehet a gyógykezelés.

ÁZSIAI/CSENDES-ÓCEÁNIAI TÉRSÉG

Michelle SIMMONS professzor

Az új-dél-walesi Kvantumszámítás- és Kommunikációtechnológiai Egyetem Kiválósági Központjának igazgatója, AUSZTRÁLIA

A villámgyors kvantumszámítógépek kifejlesztésében végzett úttörő munkájáért.

Az elemi méretű tranzisztorokkal kapcsolatos munkájának köszönhetően megszülethetnek a holnap számítógépei.

EURÓPA

Nicola A. SPALDIN professzor

A zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem Anyagelméleti Csoportjának vezetője, SVÁJC

Az újgenerációs elektronikus eszközök új mágneses anyagainak felfedezéséért.

Multiferroikus anyagokkal kapcsolatos kutatásai elektronikus eszközök újgenerációs részegységeit eredményezhetik.

LATIN-AMERIKA

Maria Teresa RUIZ professzor

A Chilei Egyetem Csillagászati Tanszékének professzora, CHILE

Az égitestek új, az univerzum sötét mélységében rejtőzködő, és a csillag és a bolygó között átmenetet képző típusának felfedezéséért.

Barna törpékkel kapcsolatos megfigyelései választ adhatnak arra az egyetemes kérdésre, hogy létezik-e élet más bolygókon.

ÉSZAK-AMERIKA

Zhenan BAO professzor

A Stanford Egyetem Vegyészmérnöki Tanszékének professzora, EGYESÜLT ÁLLAMOK

A bőrre emlékeztető elektronikus anyagok feltalálásáért.

Rugalmas, nyúlékony és vezetőképes anyagokkal kapcsolatos kutatásai javíthatják a művégtaggal élők életminőségét.

L'ORÉAL - UNESCO A NŐKÉRT ÉS A TUDOMÁNYÉRT 2017. ÉVI DÍJÁTADÓ

A L’Oréal Vállalati Alapítvány és az UNESCO 1998 óta elkötelezett a tudományos életben a nők mellett azért, hogy emelkedjen a tudományos kutatásban dolgozó nők száma. 150 évvel Marie Curie halála után a kutatóknak még mindig csak 28%-a* nő, a tudományos Nobel-díjaknak pedig csak 3%-át kapják nők. Éppen ezért, a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program már 19 éve azért dolgozik, hogy elismerje a nőket és melléjük álljon pályájuk legfontosabb pillanataiban. Indulása óta a program 115 országból már több mint 2700 fiatal nőt támogatott, és 97 díjazottat ünnepelt pályája csúcsán, köztük Elizabeth H. Blackburn és Ada Yonath professzort, akik azóta Nobel-díjasok lettek.

L’OREAL - UNESCO INTERNATIONAL RISING TALENTS 2017 (A JÖVŐ NEMZETKÖZI TEHETSÉGEI)

Pályájuk legfontosabb pillanatában melléjük állva, doktori disszertációjuk vagy posztdoktorális tanulmányaik során a program 2016-ban több mint 260 olyan fiatal tudósnőt támogatott, akik már „a holnap tudósai”. A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjat több mint 45 országban megrendezett nemzeti és regionális ünnepségek keretében adják át ezeknek a kutatóknak. 2001 óta a L’Oréal Corporate Foundation és az UNESCO 115 országból már több mint 2700 fiatal nőt támogatott.

A nemzeti és regionális ösztöndíjasok közül minden évben a tizenöt legígéretesebb fiatal kutatót a „jövő nemzetközi tehetsége” díjjal is jutalmazzák. Ezek a tudósok 2017. március 21-én egy díszvacsora keretében részesülnek elismerésben.

További információk: www.forwomeninscience.com

*Az UNESCO 2030-ig szóló tudományos jelentése, 2015