Éghajlatvédelem – kulcs a gazdasági sikerhez
A Csoport

A L'Oréal szilárd meggyőződése, hogy a gazdasági siker és az éghajlatvédelem szorosan összefügg egymással, oly módon, hogy egyszerre növelhető a termelés mennyisége és csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

climate protection

4 évvel a kitűzött időpont előtt, 2016-ban a L’Oréalnak sikerült elérnie két célját az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését illetően: a 2005-ös szinthez képest 67%-os abszolút értékben csökkent gyárai és elosztó központjai gázkibocsátása, valamint a termékek szállítása közben keletkező kibocsátás 20%-kal mérséklődött a 2011-es értékekhez képest (értékesítési egység/km).

Az alacsony szén-dioxid kibocsátással járó növekedés népszerűsítése

2005 és 2016 között a L’Oréal 67%-al csökkentette abszolút értékben az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ezzel egy időben 29%-kal növelte a termelés mennyiségét. Ezzel bebizonyította, hogy az éghajlatvédelem melletti elköteleződés gazdasági sikereket is hozhat.

Ezt a kivételes teljesítményt az elmúlt évek során már negyedszer méltatta a CDP (Carbon Disclosure Project). A CDP egy független, nemzetközi szervezet, amely a vállalatok környezetvédelmi teljesítményét értékeli. Ez a szervezet a legmagasabb, „A” jelzésű kategóriába sorolta a L’Oréalt az általuk készített Climate Leadership Index-en.

Az energiahatékonyság javítása

A hatékonyabb épülettervezésnek, szigetelésnek, az ipari eljárások optimalizálásának, valamint a kevésbé energiaigényes technológiák használatának köszönhetően, a L’Oréal ipari telephelyein 33%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztást (kWh/késztermék) 2005 és 2016 között.

A csoport továbbra is részt vesz az ISO 50001-es energiamenedzsment tanúsítási eljárásban. Célunk, hogy 2020-ra mindegyik gyárunk megkapja ezt a minősítést. 2016-ban gyáraink összesen 24%-a (azaz 10 telephely) rendelkezett ezzel a minősítéssel. 

A megújuló energia használatának növelése

Mivel a L’Oréal igyekszik zöld villamos energiát és gázt beszerezni, valamint számos nagyszabású projektjében az érintett telephelyek adottságaihoz igazodó technológiákat alkalmazni (biometanizáció, biomassza, napelemek stb.), 2016-ban a megújuló energiaforrások a L’Oréal-gyárak és elosztó központok energiaszükségletének 45%-át elégítették ki.

Év végére a cégcsoport 15 telephelye elérte a szén-dioxid semlegességet: köztük 5 gyár (a belgiumi Libramont-ban, az olaszországi Settimoban, a spanyolországi Burgosban, a franciaországi Rambouillet-ben, és a kínai Jicsangban), valamint 10 elosztó központ.

A termékek szállításakor keletkező gázkibocsátás csökkentése

A L’Oréal arra is törekszik, hogy mérsékelje a gázkibocsátást a termékeik szállítása során a gyárakból az ügyfeleket jelentő forgalmazókhoz. A cégcsoport számos tevékenységbe kezdett e téren, többek között Kínában áttért a közúti árufuvarozásról a vasúti szállításra, optimalizálta a konténerek rakodását az afrikai és közel-keleti régióban, valamint ritkábban vesz igénybe légi szállítmányozást.  Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően a L’Oréal 4 évvel korábban érte el kitűzött célját. 2011-hez képest a termékek szállítása során keletkező gázkibocsátás 20%-kal csökkent 2016-ban (értékesítési egység/km).

Ha szeretne még többet tudni a L’Oréal kezdeményezéseiről, amelyeket a nagysikerű „Sharing Beauty With All” elnevezésű programja keretében hajt végre, töltse le a 2016-os SBWA értékelő jelentést itt.