A HAJ BIONYOMTATÁSÁNAK KIFEJLESZTÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖNLEGES KUTATÁSI PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ A L’ORÉAL ÉS A POIETIS
Research & Innovation


Hair bioprinting

2016. szeptember 28., Clichy – A L'Oréal már csaknem 30 éve elköteleződött a szöveti sebészet mellett, valamint páratlan tudással és tapasztalattal rendelkezik a hajbiológia területén. A különleges kutatási partnerség a L'Oréal és a Poietis számára is megteremti a lehetőséget, hogy megoldást találjanak egy új tudományos problémára: a hajnövekedést biztosító apró szerv, a szőrtüsző bionyomtatására bionyomtató segítségével. 

Ez a kutatási együttműködés izgalmas távlatokat nyit meg akkor, amikor a sejtszerkezet bonyolultsága miatt a szöveti sebészet hagyományos technológiai lehetőségei már végesek.

A Poietis által a biológiai szövet előállítására kifejlesztett, lézerrel támogatott bionyomtatási technológia rendkívül magas (tíz mikron nagyságrendű) sejtfelbontás és (95% feletti) sejtéletképesség mellett képes 3D-ben elhelyezni a sejteket. Az egyedülálló bionyomtatási technológia részeként egy gyors lézersugaras beolvasást követően mikroméretű biotintacseppekből egymás után rétegeket képeznek. Ezután a tesztekben történő felhasználás előtt a létrehozott élő biológiai szövetet mintegy három hétig kell tenyészteni. 

A hajbiológia területén a L'Oréal által megszerzett páratlan tudással párosuló egyedülálló technológia lehetővé teheti működőképes tüsző előállítását, amely képes hajat növeszteni – erre törekszik a L’Oréal és a Poietis.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy együttműködhetünk a L’Oréallal. A Poietis számára fontos lépés, hogy egy világhírű vállalat a mi technológiánkat alkalmazza, – mondja Fabien Guillemot, a Poietis vezérigazgatója és tudományos igazgatója. „A L’Oréallal megvalósuló partnerségünk innovatív alkalmazások kifejlesztését fogja eredményezni a szöveti sebészetben” – teszi hozzá Bruno Brisson általános igazgató és vállalkozási igazgató.
„Érintett szakterületeink összevonása eddig még sosem látott vívmányok előtt nyitja meg az utat a L’Oréal számára a hajápolás területén. Ez a kutatási partnerség nagy ösztönzést jelent fejlett kutatási csapataink számára” – mondta José Cotovio, a L’Oréal Recherche & Innovation prediktív módszerek és modellek osztályának vezetője.

A hajbiológia és a hajsebészet területén a Poietis és a L'Oréal több évre szóló kutatási partnersége végeredményben továbbfejleszti a hajápolás területén meglévő tudásunkat, illetve lehetővé teszi, hogy kidolgozzuk a bionyomtatott hajminták hatékonyságának speciális tesztjeit.

A L’Oréalról
 
A L’Oréal már 105 éve a szépségnek szenteli magát. 32 változatos és egymást kiegészítő márkából álló páratlan nemzetközi portfoliójával 2015-ben 25,26 milliárd euró forgalmat realizált a Csoport, amely világszerte 82 900 embert foglalkoztat. A világ vezető kozmetikai vállalataként a L’Oréal jelen van minden értékesítési hálózatban: tömegcikkpiacon, áruházakban, gyógyszertárakban és drogériákban, fodrászszalonokban, repülőtereken, márkaüzletekben és az e-kereskedelemben.
A kutatás és az innováció, illetve egy 3 870 fős kiemelt kutatási csoport a L'Oréal stratégiájának középpontja, céljuk világszerte a szépségigények megválaszolása. A L'Oréal új fenntarthatósági elkötelezettség programja, a „Sharing Beauty With All” ambiciózus fejlesztési célokat határoz meg 2020-ig a Csoport számára. 
www.loreal.com

A Poietistről

A 2014-ben alakult Poietis (Franciaország, Pessac) egy biotechnológiai vállalat, amelynek az a küldetése, hogy biológiai emberi szöveteket hozzon létre és fejlesszen ki kutatási és regeneratív orvosi célokra. A Poietis fiziológiai 3D-modelleket fejleszt, illetve gyógyszeripari és kozmetikai vállalatokkal hoz létre partnerségeket. Ezek a szövetmodellek lehetővé teszik a kozmetikumok új összetevői vagy a kísérleti gyógyszerek esetében a mérgező hatás és a hatékonyság jobb prediktív in vitro értékelését. A szövetek előállítása a lézerrel támogatott bionyomtatási technológiának köszönhető, amelyet mikroszkopikus precizitású és felbontású biológiai szövetek tervezésénél, fejlesztésénél és gyártásánál alkalmaznak. A 2014. évi ILab Verseny (Franciaországban a kutatási minisztérium által innovatív start-upok létrehozása érdekében rendezett országos verseny, alkotás-fejlesztés kategória), illetve a 2016. évi Innovációs Világverseny győztese, a Poietis az egyetlen vállalat, amely az eredetileg az INSERM és a Bordeaux-i Egyetem által kifejlesztett technológiát alkalmazza. www.poietis.com