L’ORÉAL-UNESCO A nőkért és a tudományért 2016 díjátadó: nemzetközi díjat kapott Dr. Farkas Eszter magyar kutatónő

A L'Oreal - UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díjátadón 5 kiemelkedő kutatónőt, valamint 15 fiatal tehetséget - köztük Dr. Farkas Esztert, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringési kutató orvosát ünnepelték Párizsban.

FWIS Rising Talents 2016

Párizs, 2016. március 10.- 2016. március 24-én a nemzetközi tudományos élet képviselői összegyűltek a 18. L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadóra, hogy együtt ünnepeljék a díjazottakat, az 5 kiemelkedő kutatónőt és áttörő munkásságukat valamint 15 fiatal tehetséget - köztük Dr Farkas Esztert, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosát. A soha nem látott globális változások tükrében, mint a klímaváltozás, az egészségmegőrzés vagy a megújuló energia, az ő felfedezéseik új megoldásokat nyújtanak a legfontosabb kérdésekre.


A 2016-os L’Oréal-UNESCO A NŐKÉRT ÉS A TUDOMÁNYÉRT DÍJÁTADÓ: A HOLNAP FELÉ

1998 óta a L’Oréal UNESCO A Nőkért és a tudományért program célja, hogy támogassa a kutatásokat a tudomány minden területén, és hogy kiaknázza az intelligenciát, kreativitást és szenvedélyt. Az elmúlt 18 évben a program 92 kutatónőt díjazott és további 2 438 tehetséges nőt támogatott, akik kiemelkedő munkásságukkal azért dolgoznak, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék.

A felfedezéseik új megoldásokat és válaszokat nyújtanak alapvető kérdésekre, melyek világszerte hatással vannak az emberek életére. Az áttörő innovációik egész tudományos területeket fejlesztenek és újabbakat nyitnak. A díjazottak munkássága és kutatásai olyan témákat érintenek, mint a betegségek gyógyítása, az élelmiszerellátás fejlesztése, a fenntartható fejlődés biztosítása, bolygónk védelme, vagy a világegyetem megértése, hozzátéve, hogy a tudás az élet egyik alappillére.

Idén 5 briliáns nőt díjaznak a következő régiókból: Afrika és az Arab Államok, Ázsia, Európa, Dél- és Észak- Amerika. A díjazottakat több mint 2 600 vezető tudós jelölte szerte a világról, majd egy, 13 nemzetközileg elismert, neves tudósokból álló független zsűri választotta ki őket. Elizabeth H. Blackburn professzor, aki 2008-ban megkapta a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és tudományért díjat, majd 2009-ben a Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, lett idén a zsűri elnöke, és az első nő a  díj történetében, aki betölti ezt a pozíciót.

 A 2016-os DÍJAZOTTAK: AZ ÉLVONALBAN

2016-ban a L’Oréal UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadó 5 kiemelkedő kutatónő, valamint 15 fiatal tehetséges kutatónő kitartását, kreativitását és munkásságát ünnepli. A díjazottak március 24-én a párizsi Sorbonne Egyetem Nagytermében vehetik át a díjat, az 5 életműdíjas kutató fejenként 100 000 eurót, a 15 fiatal tehetség- köztük Dr Farkas Eszter, pedig fejenként 15 000 eurót, hogy tovább folytathassák tudományos munkásságukat.

Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutató az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő, és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja. Kutatása eredményeként a jövőben lerövidíthető lenne a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, amely során a betegek újra tanulnak járni és beszélni, így jelentősen javulhatna a betegek és a családtagok életminősége. A hullámok okainak feltárásával és megelőzésével jelentősen csökkenteni lehetne a betegeknél az agyi károsodás mértékét, adott esetben a beteg megőrizhetné a mozgás-és beszédkészségét is. A díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, emellett egy négyéves kisfiú édesanyja.