Magyar tudósnőt díjaztak Párizsban a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért nemzetközi díjátadón
A Csoport

Women in science

Idén is öt kiváló tudósnőnek ítélte oda a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjat a L’Oréal Alapítvány és az UNESCO. Mindegyikük kivételes életpályával büszkélkedhet, kivételes tehetségek, akik szakmájuk iránti mély elkötelezettséggel és figyelemreméltó bátorsággal értek el kimagasló eredményeket, egy nagyrészt még mindig férfiak uralta szakmai területen.

A L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Ösztöndíjprogram keretén belül pedig tizenöt prominens fiatal kutatónő kapott támogatást ahhoz, hogy kutatómunkájukat neves külföldi kutatóintézményekben folytathassák két évig. A 16 éve működő program történetében most először vehetett át magyar kutatónő, Dr. Czöndör Katalin posztdoktori neurobiológus személyében nemzetközi kutatói ösztöndíjat.

A L’Oréal Alapítvány célja a nemzetközi L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programmal immár 16 éve, hogy előtérbe helyezze a kimagasló eredményeket elérő kutatónőket, valamint kutatói ösztöndíjakkal segítse a fiatal, tehetséges nők szakmai előmenetelét.

1998 óta a program több mint 2000 kutatónőt tüntetett ki világszerte. 82-en vehették át a kiemelkedő kutatómunkájukért járó díjat, közülük ketten később a Nobel-díjat is elnyerték, valamint 1987 fiatal kutatónő kapta meg a lehetőséget, hogy külföldi intézményben folytathassa ígéretes kutatásait.